“Performance management isn’t dead. The old way of thinking about it is” Hoe is de cultuur in jouw bedrijf omtrent performance management en wat is jouw rol als werknemer, manager, teamleader of leidinggevende hierin? Waar kunnen we verandering inbrengen en waar kunnen we in groeien? read all about it....
Het is weer zover… de eindejaar evaluatie gesprekken zijn er! Of misschien heb je ze al gehad? Onlangs werd er mij gezegd: “Ik wacht op een kant en klaar document van mijn baas” en ook “Mijn leidinggevende laat 1 keer per jaar weten wat ik goed en fout heb gedaan en wat de plannen zijn voor volgend jaar.” Zucht, kommer en kwel zegt mijn coach hart… Wel daar vliegen de motivatie en persoonlijke inbreng uit het raam! Ontwikkelingsgesprekken zijn een onderneming door en met inbreng van 2 personen. Laat dat duidelijk zijn.
De tijd dat je een rapportje kreeg met wat opmerkingen van je baas, is voorbij. Bel me even als dit NIET zo is bij jou. Vandaag de dag is het essentieel om je werknemer beter te leren kennen en je baas meer uit zijn kot te halen! En self-report mag ook een boost krijgen. Want alleen dat is de manier om jezelf en je bedrijf te versterken en te laten groeien! Total top-down management is so medieval! Een klassieke beoordeling helpt mensen niet om beter te functioneren, interactie en uitwisseling wel. Het is gebleken dat 25% van de werknemers de organisatie verlaat als gevolg van gebrek aan erkenning. Dus dat percentage kan je naar beneden brengen door het systeem te herzien.
Het strakke, formele, eenzijdige kantje van een performantie cyclus is achterhaald en past niet meer in deze snel veranderende wereld. Onderzoek heeft aangewezen dat het grootste deel van de leidinggevenden vandaag wel overtuigd is dat een goede performance management essentieel is (dus de wil is er!) maar 95% van de managers zijn wel ontevreden over de traditionele reviews van vandaag.
Bon, dat laatste moet dus veranderen. Volgens hen zijn deze reviews inefficiënt in het ontwikkelen en het trainen van werknemers. En voor vele werknemers zijn de jaarlijkse reviews ook ‘biased’ en onbetrouwbaar. Ze roepen vaker defensief gedrag op, demotivatie of nog erger desinteresse. Like….whatever…. We zitten al meer dan 2 jaar in een corona greep die toch duidelijk aangeeft dat er meer nood is aan begeleiding ipv be/ver-oordeling om de werknemer tot zijn volledige potentieel te komen. Dus beste Mimi’s, wat zijn dan de ingrediënten van een goede performance cyclus doorheen het gehele jaar? Wel, lees gerust verder.
Tijdens een positief gesprek staat de medewerker ook open voor het bespreken van mindere prestaties.
Laten we nu even de performance cyclus zelf onder de loep nemen. Deze bestaat uit 4 verschillende stappen: Planningsgesprek - functioneringsgesprekken (yep, meervoud) - evaluatie gesprek en performance improvement plan (PIP). Deze laatste is inderdaad niet echt populair maar toch belangrijk en nuttig indien goed uitgevoerd.
1. Het planningsgesprek aan de start van een nieuw jaar is het moment waar je je wish list gaat uitwisselen met je baas. Je stelt je doelstellingen op en je persoonlijk ontwikkelingsplan. Good for the firm and excellent for you! Maar beste leidinggevende, je zou ervan versteld staan hoeveel mensen niet op de hoogte zijn van hun jobverwachting. Dus neem de tijd om dit besef na te gaan bij je team. Zoals Simon Sinek met zijn Golden Circle duidelijk aantoont: Iedereen weet wat hij doet, een gedeelte weet hoe hij het doet, maar weinigen weten waarom hij het doet.
2. Functioneringsgesprekken hebben geen vast tijdstip maar alsjeblieft maak er tijd voor en hou ze regelmatig! Als leidinggevende: geef gehoor aan je buikgevoel en plan het in, spring eens binnen en ga eens wandelen (het moet niet altijd zo formeel zijn). Als werknemer: zet je leidinggevende niet op een verhoog. Neem gerust zelf het initiatief om je functioneren te bespreken. Self-report is een must en kan alleen je professioneel karakter laten groeien.
3. Evaluatie gesprekken vinden plaatsen aan het einde van het jaar. Het is DE finale van een lange reis waarin je je resultaten herbekijkt, je goals & objectieven en je POP. Dit is wel een formele meeting en terecht. Hier mogen geen verrassingen naar boven komen. Het - “Say what?” - sorry gesprek mag niet.
4. Afhankelijk van je evaluatie kan er wel nog een PIP, volgen. Het is de laatste optie voor een leidinggevende, dat geef ik toe, maar wel de beste manier om een korte termijn verbeteringsplan op te zetten. En indien goed uitgevoerd leidt het tot succes en nog een betere samenwerking. Dus bekijk het eens langs een andere kant. Maar, let op, als je als werkgever een PIP invoert moet je wel goede redenen hebben om dit te doen en de feiten moeten op tafel gelegd worden. Een PIP wordt namelijk niet gebruikt om iemand zijn karakter aan te passen. Daarvoor dient het niet. Het gaat alleen om snel die cijfers aan te passen. Nog een laatste, beide partijen doen er goed aan op hun communicatie letten, gebruik gespreksstructuren, luister naar elkaar en handel nooit vanuit frustratie. Ministerie van defensie, daar doen we niet aan mee. Assertiviteit is goed, maar niet agressiviteit. Er zijn goede technieken waarmee je je frustratie of onbegrip kan communiceren zonder bruggen te verbranden. Rome was ook niet in 1 dag gebouwd dus investeer in onderlinge communicatie. The biggest communication problem is that we do not listen to understand, we listen to reply.
We merken dus dat er geen vast template bestaat om onze werknemers te laten groeien dus we moeten wel naar nieuwe manieren kijken. Maak het bespreekbaar en zie het niet als een routine proces. Er is een structuur die je kan volgen maar het is aan jou om er body en flow en betekenis aan te geven. Ben je zelf een groeiende manager, werknemer of een rot in het vak die hier meer wil over weten en lekker wil sparren neem dan gerust contact met me op. Ik geef deze performance management en communicatie training in bedrijven waarvan de structuren in volle verandering zijn. Ik bied ze ook aan als deel van je groeitraject naar promotie. Tot hoors en tot de volgende blog! Keep on growing ;)
Simon Sinek - The Golden circle theory - Begin met het waarom - Business contact Jef Staes - Mijn organisatie is een oerwoud - Lannoo Campus Birkir Svan Ólafsson - Human Resource Management and Organizational Psychology 2019 Performance management - Training bedrijfsmanagement Barbara Baert, PhD. White paper : Visma Raet Nederland. Bedrijfscoaching - Nele Belmans